Monday, June 4, 2012

ΦΙΛΟΤΕΛΙΣΜΟΣ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΒΗΜΑΤΑ,ΜΕΡΟΣ 1 ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ


ΦΙΛΟΤΕΛΙΣΜΟΣ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΒΗΜΑΤΑ,ΜΕΡΟΣ 1 ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

Στις αναρτήσεις που ακολουθούν , αρχίζοντας από αυτή την ανάρτηση, θα δούμε τί  χρειάζεται να κάνει κανείς για να ξεκινήσει μια συλλογή γραμματοσήμων.
Θα αναφερθώ αρχικά στον αναγκαίο εξοπλισμό , σύμφωνα με την προσωπική μου πείρα αλλά και με βάση αυτά που χρησιμοποιούν άλλοι συλλέκτες και προσφέρουν και τα μαγαζιά με είδη φιλοτελισμού.

Έχουμε λοιπόν

Γραμματόσημα Αποτελούν το αντικείμενο της συλλογής μας, θα αναφερθώ αναλυτικά γι αυτά σε επόμενη ανάρτηση, όσο αφορά κατηγορίες που χωρίζονται κ.α.

Άλμπουμ  Σε αυτά φυλάσσονται τα γραμματόσημα της συλλογής μας, σε αντίθεση με τα παλιά άλμπουμ που τα γραμματόσημα τα κολλούσαμε σε αυτά με την βοήθεια ενός τσιγαρόχαρτου  (σαρνιέρας) με αποτέλεσμα να χαλούσε η κόλλα τους, τα καινούργια έχουν θήκες που τα  κρατούν άθικτα, ενώ γίνεται άνετη και τη μελέτη τους.

Τα άλμπουμ είναι διαφόρων μεγεθών και σελίδων. Οι σελίδες τους είναι μαύρες ή λευκές. Οι θήκες είναι από διάφανη ζελατίνη ή τσιγαρόχαρτο. Προσωπικά προτιμώ  άλμπουμ με μαύρες σελίδες και θήκες από διαφανή ζελατίνη για καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα.

Μεγεθυντικός φακός. Ανεξάρτητα από το πόσο καλά βλέπει κάποιος, για να γίνεται άνετα ή μελέτη των γραμματοσήμων, χρειάζεται ένας μεγεθυντικός φακός.

Λαβίδα την χρησιμοποιούμε για να πιάνουμε τα γραμματόσημα καθώς έτσι δεν τα λερώνουμε με τα χέρια μας και δεν καταστρέφουμε και τα δοντάκια.

Γάντια. Παρόμοια χρίση με την λαβίδα, προσωπικά δεν τα χρησιμοποιώ.

Κατάλογος. Βιβλίο που εκδίδουν συνήθως έμποροι γραμματοσήμων. Περιλαμβάνει τις σειρές γραμματοσήμων χρονολογικά ανά κράτος συνήθως καθώς και πληροφορίες όπως πόσα γραμματόσημα εκδόθηκαν, πότε κυκλοφόρησαν, εκτίμηση της αξίας τους (συνήθως μεγαλύτερη από την τιμή στην αγορά).Ένας κατάλογος γραμματοσήμων κατά τη γνώμη μου είναι απαραίτητος για μια οργανωμένη συλλογή.

Oδοντόμετρο. Χρησιμεύει για να μετράμε την οδόντωση του γραμματοσήμου.Ώστε να το ξεχωρίσουμε από γραμματόσημα ίδιου τύπου με διαφορετική οδόντωση όμως.

Εμένα προσωπικά ο κατάλογός μου με βοήθησε να ταξινομήσω τα γραμματόσημα μου με τη σειρά που εκδόθηκαν, να δω τι μου λείπει και να ψάξω να το βρω αλλά επίσης και να διαπιστώσω αν με συμφέρει μια αγορά γραμματοσήμων ή όχι συγκρίνοντας την τιμή καταλόγου με τις τιμές που βλέπω στο εμπόριο.

    

No comments:

Post a Comment