Saturday, June 30, 2012

Ανταλλαγή γραμματοσήμων-Sites,συμβουλές

Όσοι μαζεύουμε γραμματόσημα,θα έρθει η στιγμή που θα βρεθούμε στην κατοχή μας με διπλά γραμματόσημα ή με γραμματόσημα εκτός ενδιαφέροντος για εμάς (όπως από χώρες που δεν μαζεύουμε,θέματα που δεν μαζεύουμε κλπ)

Μια καλή επιλογή είναι να τα ανταλλάξουμε με άλλους συνχομπίστες.

Ναι αλλά που θα βρούμε τους συνχομπίστες αυτούς θα με ρωτήσετε..

Η απάντηση είναι απλή.  Η σε σύλλογο φιλοτελιστών της περιοχής μας,ή σε γνωστούς μας με το ίδιο χόμπι ή μέσα από το διαδίκτυο σε sites που δημιουργήθηκαν με σκοπό την επικοινωνία των συλλεκτών για ανταλλαγή.

Στην παρούσα ανάρτηση θα αναφερθούμε στην ανταλλαγή γραμματοσήμων μέσω διαδικτύου.

Το πρώτο site που σας προτείνω είναι το STAMP-PARADISE

Απαιτείται η βασική χρίση Αγγλικής για να το χρησιμοποιήσουμε (είναι στα Αγγλικά)

Πατάμε site map (πάνω αριστερά στο μενού) και last ads και μας βγάζει τις αγγελίες ανταλλαγής ανά χρονολογική σειρά.

Αναφέρεται η χώρα και το όνομα του ατόμου που βάζει την αγγελία, τί ανταλλάζει,τί θέλει και τους όρους της ανταλλαγής..Ψάξτε το site έχει πολλά που μπορείτε να δείτε.
Το συγκεκριμένο site δεν απαιτεί εγγραφή

Άλλο ένα καλό site είναι και το COLNECT
Απαιτεί δωρεάν εγγραφή.

Τα πλεονεκτήματά του είναι πως περιέχει καταλόγους γραμματοσήμων (φτιαγμένους από εθελοντές όποτε έχουν ελλείψεις-λάθη)
Επίσης έχει φόρουμ και επίσης υποστηρίζει και ελληνικά

Προσωπικά έχω πραγματοποιήσει πάνω από 30 ανταλλαγές,σε πάνω από 20 χώρες,με 4 άτομα από διάφορα σημεία του πλανήτη ανταλλάξαμε γραμματόσημα πάνω από 3 φορές και θα το ξαναδοκιμάσουμε στο μέλλον.Δυστυχώς δύο φορές που έστειλα πρώτος δεν έλαβα γραμματόσημα.Αλλά και πάλι για εμένα αξίζει το όλο εγχείρημα .

Θα σας συνιστούσα  να πάρετε το ρίσκο και να χρησιμοποιήσετε τα παραπάνω site .Επειδή όμως ζούμε σε κοινωνία ανθρώπων και όχι αγγέλων θα σας συμβούλευα τα παρακάτω.

Α Δεν ανταλλάζουμε με άτομα που δεν γνωρίζουμε, γραμματόσημα μεγάλης αξίας και ποσότητας.Κατά τη γνώμη μου 50-100 σφραγισμένα γραμματόσημα μικρής αξίας για αντίστοιχα του άλλου ατόμου είναι μια χαρά.Οπότε ακόμα και αν μας εξαπατήσει κάνεις θα είναι μικρό το κακό (περίπου όσο κοστίζει ένα κουτί τσιγάρα) Με το καιρό αν καλλιεργηθεί η εμπιστοσύνη ανάμεσά σας ανταλλάζετε και περισσότερα και καλύτερα 

Β. Αυτός που βάζει αγγελία,στέλνει δεύτερος.άγραφος κανόνας που συνήθως ισχύει.

Γ. Όποτε είναι δυνατόν βλέπουμε αν αυτός που σκεφτόμαστε να ανταλλάξουμε είναι αξιόπιστος,έχει κάνει άλλες ανταλλαγές με επιτυχία κλπ.(το colnect το υποστηρίζει)

Δ.Αν στο μέλλον αποφασίσουμε να στείλουμε ή να αγοράσουμε γραμματόσημα σημαντικής αξίας,καλό είναι να χρησιμοποιήσουμε συστημένο γράμμα και να μη τσιγκουνευτούμε τα 2,5 ευρώ παραπάνω που κάνει επίσης απαιτούμε και στέλνουμε συστημένα σε χώρες που έχουν έντονο το φαινόμενο της κλοπής στα ταχυδρομεία τους.

Ε. Αν μένετε Ελλάδα επιλέξτε καλύτερα χώρες της Ευρώπης και ΗΠΑ,Καναδά.Δεν το αναφέρω με ρατσιστική διάθεση.Αλλά τα ταχυδρομεία των χωρών αυτών είναι πιο αξιόπιστα,είναι πιο κοντά σε εμάς οι χώρες αυτές και εμφανίζονται λιγότερα φαινόμενα κλοπών από αλλού.Η επιλογή είναι δικής σας πάντα.Απλά αναφέρω τι εφαρμόζω εγώ για εμένα.

Θα αναφέρω και άλλα site παρόμοια με τα παραπάνω κατά καιρούς.

Σας εύχομαι να ανταλλάξετε σύντομα τα γραμματόσημα που δεν θέλετε αποκτώντας με τον σχεδόν ανέξοδο αυτό τρόπο πολλά νέα από τους νέους ανά τον κόσμο φίλους που θα κάνετε!

.

1 comment:

  1. καλησπερα,εχω μια συλλογη απο φακελους πρωτης κυκλοφοριας ελτα 1980-μεχρι σημερα αυτο που δεν ξερω ειναι αν αξιζουν και πως θα το καταλαβω επισης δεν ξερω αν περιεχουν τιποτα οι φακελοι κανονικα εμενα ειναι αδιοι μονο απεξω εχουν κολλημενο γραμματοσημο,παρακαλω αν υπαρχει τροπος να καταλαβω ενημερωστε με στο takisxdx@yahoo.gr

    ReplyDelete