Wednesday, May 23, 2012

Το "χρυσό" γραμματόσημο του Λεωνίδα Σαμπάνη

Η Ελλάδα μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας 2004, στα πρότυπα της επιτυχημένης σειράς της Αυστραλίας, εξέδωσε αναμνηστική σειρά γραμματοσήμων με τους Ολυμπιονίκες της.Ένα από αυτά ήταν και του Λεωνίδα Σαμπάνη.

Για όσους δεν το γνωρίζουν ο Σαμπάνης είναι ο Έλληνας Βορειοηπειρώτης  αρσιβαρίστας που αγωνίστηκε στους Ολυμπιακούς της Αθήνας στα 63 κιλά και κατέκτησε το Χάλκινο  Μετάλλιο.Σε έλεγχο ντόπινγκ βρέθηκε υψηλή ποσότητα τεστοστερόνης στο αίμα του με αποτέλεσμα να του αφαιρεθεί το μετάλλιο αυτό.Ο ίδιος βέβαια ποτέ δεν παραδέχθηκε ότι ήταν  τότε ντοπέ..

Αποτέλεσμα του γεγονότος αυτού ήταν τα Ελληνικά Ταχυδρομεία να αποσύρουν το γραμματόσημό του,πράγμα όμως που το έκανε πολύ σπάνιο για τους φιλοτελιστές..
Αρκετοί βέβαια πρόλαβαν και αγόρασαν γραμματόσημα Σαμπάνη λίγο πριν αποσυρθούν από τα ΕΛΤΑ.

Λίγες μέρες αργότερα σε κάποια δελτία ειδήσεων και κάποιες εκπομπές  αναφέρθηκε το γεγονός αυτό με τα γραμματόσημα και ακούστηκε η υπερβολή ότι η αξία του είναι τεράστια και φτάνει να πωλείται το φυλλαράκι 19.000 ευρώ!!! Όσο ένα καλό αυτοκίνητο δηλαδή..

Δεν άργησαν τότε αυτοί που είχαν Σαμπάνη στην κατοχή τους να ζητάν μια μικρή περιουσία γι αυτό!
Θυμάμαι σε δημοπρασίες στο διαδίκτυο να ζητάνε 8,10,15 μέχρι και 20 χιλιάδες ευρώ για ένα φύλλο γραμματοσήμων από χαρτί ηλικίας μερικών ημερών!Αρκετά υπερβολικό κατά τη γνώμη μου..

Ακόμα και σήμερα μέσα σε οικονομική κρίση και κάποια χρόνια αργότερα που ξεθώριασαν το γεγονός της Ολυμπιάδας και ξεφούσκωσαν και τη τιμή του γραμματοσήμου αυτού  και τα φυλλαράκια  γραμματοσήμων Σαμπάνη πωλούνται για μερικές εκατοντάδες ευρώ..

Προσωπικά δεν διαθέτω αρκετά χρήματα για αγορά γραμματοσήμων αλλά ακόμα και να διέθετα θα προτιμούσα να τα αξιοποιήσω αλλιώς από το να πάρω στην τιμή αυτή το συγκεκριμένο γραμματόσημο..

Άλλωστε όπως και να το δει κανείς,ένα κομμάτι τυπωμένου χαρτιού είναι που τυπώθηκε πριν από μερικά χρόνια..
Ούτε πολύτιμο μέταλλο είναι..ούτε σπουδαίο έργο τέχνης ούτε κουβαλάει την ιστορία πχ των γραμματοσήμων της πρώτης ολυμπιάδας του 1896..

Είναι βέβαια σπάνιο..αλλά και αυτές οι τιμές που έφτασε ήταν στα ουράνια..και κατά τη γνώμη μου σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογούν την αξία του.



Βέβαια και στον φιλοτελισμό..περί ορέξεως κολοκυθόπιτα !!! ο καθένας διαθέτει ότι θέλει και σε ότι θέλει..


2 comments:

  1. εν ετη 2014 δηλαδη ποσο μπορει να φτασει η πωληση της συγκεκριμενης καρτελας? αν υπολογισουμε βεβαια και τα χρονια που εχουν περασει που πιθανον να εχει ανεβει καπως η τιμη και οχι βεβαια στις τιμες που αναγραφονται πιο πανω στο αρθρο.

    ReplyDelete
  2. 40000 πουλαω 20 φυλαρακια σαμπανη

    ReplyDelete